Politoeren

Politoeren van mahoniehouten meubels

Hebt u een mahoniehouten tafel, stoel, instrument of andere meubelen? Dan is de kans groot dat deze behandeld zijn met politoer.
Politoer is een oplossing van schellak in alcohol die wordt gebruikt om het hout af te dichten. Het politoeren van meubels zorgt er voor dat de houttekening wordt geaccentueerd.

Herstellen van gepolitoerde meubels

Het nadeel aan politoeren is dat deze laag niet zo goed tegen warmte en water kan. Wanneer er regelmatig glazen op het oppervlak geplaatst werden kan het zijn dat deze beschadiging heeft opgelopen. Een restauratie is dan aan de orde.

Voor het politoeren worden de meubelen eerst gerestaureerd. Het losse fineer wordt herlijmd en de ontbrekende stukken worden bijgemaakt. We verwijderen de oude politoer vernis en het hout wordt terug glad gewreven.

Politoeren is het aanbrengen van de schellak zodat een dunne, glanzende film op het hout ontstaat. Hiervoor wordt een prop in een katoenen doek gebruikt, waarmee de vloeistof op het hout gewreven wordt. De alcohol verdampt snel, waardoor in korte tijd verscheidene lagen na elkaar aangebracht kunnen worden.

Er worden wel tot 150 laagjes aangebracht die tezamen versmelten tot 1 laag.

politoeren voor

Beschadigde tafel

politoeren tafel

Gepolitoerd

Beschadigde kast

Gepolitoerd

Andere realisaties

Voor
kast laten politoeren
Na
kast politoeren
Na
gepolitoerde tafel
Voor
resultaat gepolitoerde kast
Na
Voor
politoeren kast
Na
Voor
Na